ATA-GENÇ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ATA-GENÇ


 
AnasayfaPortalGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Okay

Okay


Erkek
Mesaj Sayısı : 639
Yaş : 36
Nerden : Samsun
Kayıt tarihi : 24/01/08

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde Empty
MesajKonu: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde   İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde Icon_minitimePerş. Şub. 21 2008, 14:51

1968 Öğrenci olaylarına doğru üniversite harçlarının arttırılmasına tepkiler
İstanbul Üniversitesi Senatosu, 1964 yılında aldığı bir kararla, üniversite harçlarını arttırdı. Bu durum, çoğu zor koşullar altında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı. Yüksel Çengel başkanlığındaki Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) de üniversite harçlarının arttırılmasına karşı çıktı Daha sonra, 20 Eylül 1964 tarihinde, Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) Genel Başkanı Ahmet Güryüz Ketenci, MTTB Genel Başkanı Yüksel Çengel, İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği (İÜTB) Başkanı Osman Zeki Telci ve İstanbul Teknik Üniversitesi Talebe Birliği (İTÜTB) Başkanı Hüseyin Avni Sağesen tarafından, İstanbul Üniversitesi merkez binası önünde bir basın toplantısı düzenlendi ve dağıtılan basın bildirisinde harçların yükseltilmesi eleştirilerek Milli Eğitim Bakanı’nın duruma müdahale etmesi istendi. Üniversite harçları konusunun çözümlenmemesi, üniversitedeki eğitimin ve diğer sorunların da gündeme gelmesini sağladı. Zaman içerisinde giderek boykot ve işgal eylemlerinin ortaya çıkmasına ortam hazırladı.



Münir nurettin selçuk ******’ün sevdiği şarkıları okudu
******’ün ölümünün 26. yıldönü-münde, İstanbul Üniversitesi’nde, Fen Fakültesi konferans salonunda da bir tören yapıldı ve bu törende Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya,, Prof. Dr. Tayip Gökbilgin ve öğrenciler adına da Hukuk Fakültesi öğrencisi Bozkurt Nuhoğlu birer konuşma yaptılar. Törenden sonra Üniversite’nin merkez binasına gidilerek oradaki anıta çelenkler konuldu.
10 Kasım 1964 günü, Kemalist Atılımcılar Derneği, İstanbul’da, Beyoğlu’ndaki Saray Sineması’nda, “******’ü Anma Programı” düzenledi. Bu programda, konuşma ve diğer etkinlikler yanında, Münir Nurettin Selçuk, ******’ün sevdiği şarkıları söyledi. Daha önce sesini radyodan dinlediğim Münir Nurettin Selçuk’u ilk kez orada gördüm. Salon tamamen doluydu. O yıllarda böyle etkinlikler coşkuyla izleniyordu.



Üniversite reformu
Üniversite harçlarının arttırılması konusu giderek üniversitede bir reform yapılması düşüncesine kapı araladı ve bu yolda ortam oluşturulmaya başlandı. 3 Aralık 1964 Perşembe günü, saat 14.30’da, Beyazıt-Marmara Öğrenci Lokali’nde, Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) tarafından, “Üniversite Reformu ve Düşündürdükleri” konulu bir açık oturum düzenlendi. Açık oturumu gazeteci Ecvet Güresin yönetti. Konuşmacılar: Prof. Dr. Bahri Savcı, Doğan Özgüden (Gazeteci), Prof. Dr. Lütfi Duran, Orhan Erkanlı (Milli Birlik Komitesi Üyesi), Prof. Dr. Edip Çelik, Prof. Dr. Hikmet Altuğ, Osman Zeki Telci (İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Başkanı, sonra jinekolog doktor), Prof. Dr. Sadun Aren, Rüştü Özal (Adalet Partisi Konya Milletvekili) idi.
Bu açık oturumda, üniversitelerde yapılması gereken yenilikler geniş bir şekilde ele alındı. Daha sonraki yıllarda öğrenciler tarafından gerçekleştirilen işgal ve boykot eylemlerinde, öğrenci istekleri olarak dile getirilen konulardan, örneğin tam gün çalışma, öğrencilerin yönetime katılması, üniversitelerin mali özerkliği üzerine açıklamalar yapıldı. Konu önemli olduğu için Trabzon’da yayınlanan Son Haber gazetesinde bu açık oturumu anlatan bir yazı kaleme aldım. Gazetenin 14 Aralık 1964 günkü sayısında yer alan “İstanbul Üniversitesi’nde Reform Yapılmalı mı?” başlıklı yazımda adı geçen açık oturumu değerlendirdikten sonra bu konudaki düşüncelerimi açıkladım ve:
“ İstanbul Üniversitesi’nde reform yapılmalıdır”, cümlesiyle yazımı bitirdim.



Türkiye’de petrol sorunu
1965 yılının başında, bir süreden beri gündemde olan petrol sorunu daha fazla konuşulmaya ve tartışılmaya başlandı. Yapılan bazı anlaşmalarla yabancı petrol şirketlerine avantajlar sağlanmış, petrol aramada öncelikler verilmişti. Bu durum yurtsever vatandaşların tepkisine yol açtı. Üniversite öğrenci kuruluşları ve gençlik örgütleri petrol sorununun halka anlatılmasında öncülük ettiler. Türkiye Milli Talebe Federasyonu tarafından, 14 Ocak 1965 tarihinde, İstanbul’da düzenlenen bir açık oturumun konusu “Türkiye’de Petrol Sorunu” idi. Doğan Özgüden’in yönettiği açık oturuma: Prof. Dr. Muammer Aksoy, Ahmet Hamdi Başar, Ziya Hepbir, Ahmet Güryüz Ketenci, Doç. Dr. İdris Küçükömer ve İlhan Selçuk konuşmacı olarak katıldılar. Özellikle Prof. Dr. Muammer Aksoy’un Türkiye’de izlenen yanlış petrol politikasını ve ulusal çıkarlarımıza aykırı “Petrol Kanunu” uygulamaların anlatan konuşması bugünkü bazı olaylara daha o günden ışık tutması açısından çok önemli bir konuşmaydı. Prof. Aksoy konuşmasını özetlerken şöyle diyordu:
“Yabancı petrol şirketlerinin Türkiye’ye gelmeleri, bizim ham petrol üretimimizin çoğaltılmasına değil, çoğalmamasına sebep olmuştur; bundan başka onların elde ettikleri petrol hakları yüzünden, başka satıcılardan ucuza alabileceğimiz ham petrolü de pahalıya satın almaktayız. Böylece Petrol Kanunu’nun tuttuğu yol, bize her yıl yüz milyonlarca lira döviz kaybına ve milli hasılada beklenmesi normal olan önemli bir artışın önlenmesine sebep olmaktadır.” (Türkiye’de Petrol Sorunu, 1965, s. 13.)
“Türkiye’de Petrol Sorunu” konulu açık oturumda yapılan konuşmalar, Türkiye Milli Talebe Federasyonu tarafından Türkiye’de Petrol Sorunu adıyla kitap halinde yayımlandı. Bu açık oturum basında ve hükümet kanadında geniş yankı buldu.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://ata-genc.yetkin-forum.com
 
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ATA-GENÇ :: DEVRİMCİ BİLGİLER :: '68 Kuşağı-
Buraya geçin: